Kring Sandhammaren

Vill du göra ditt besök på Sandhammaren till en heldagsutflykt? Här finns mycket annat att se och uppleva.

 

Räddningsstationen

Räddningsstationen mitt emot fyren är Sveriges äldsta räddningsstation med båt. Den kom till kusten 1855, då till Mälarhusens gamla by, och flyttade till Sandhammaren 1891.

Portarna till båthuset och skjulet med raketapparaten är öppna under sommaren. Fredagseftermiddagarna finns en guide på plats.

www.sandhammaren.nu

Fyrvaktarbostäderna

I de gamla fyrvaktarbostäderna finns fyra lägenheter. De hyrs ut till Sjöfartsverkets personal och medlemmar i Svenska fyrsällskapet.

Vid bostäderna stod den norra fyren, som släcktes 1891 och flyttades till Pite Rönnskär 1904. På platsen står nu en modell i skala 1:10.

www.sjofartsverket.se

www.fyr.org

Stranden

En sommardag på Sandhammaren med bad i Östersjön och vila i den varma mjuka sanden är en dröm. Det finns gott om plats, stranden sträcker sig någon mil åt båda hållen. Sanden är vit och finkorning ”postglacial finsand” (SGU). I klitterna kan man finna lä för alla vindar.

Sandhammarens Fyrgrill

Sandhammarens Fyrgrill finns nära stranden. Här kan man få fish´n chips, sillburgare och annan mättande mat, kaffe med nybakta kardemummabullar, glass och en fantastiskt god sorbet.

Sandhammarens naturreservat

Längs kusten i södra delen av Österlen, mellan Löderup och Mälarhusen finns ett av de största kustdynområdena i Sverige. I en omröstning (DN 2010-07-11) korades Sandhammaren till Sveriges bästa strand. Innanför stranden finns dynområden bevuxna med ljung och kråkris, mossor och lavar. Man kan ströva i blandskog med tall, björk och ekkratt.

Under vår och höst flyger tusentals fåglar över Sandhammaren på färd till och från sydeuropa. Fåglarna föredrar att flyga över land och längs kusterna. De fåglar, som på hösten följer Skånes ostkust, passerar över Sandhammaren innan de flyger över Östersjön och vidare söderut. Höststräcket varar från slutet av augusti till oktober.

www.sandlife.se

Kustvärnet

Nedanför parkeringsplatsen finns ett av kustvärnen i Skånelinjen eller Per Albin-linjen. Under andra världskriget byggdes längs kusten, från Båstad till mellersta Blekinge, 1063 värn av olika slag. Flera av dem kan man finna på en promenad längs Sandhammarkusten. Värnet vid parkeringsplatsen är plomberat och påbyggt med en fågelskådarhytt där man kan inta matsäcken vid regnväder.

Pin It on Pinterest

Share This